dinsdag 27 mei 2014

Heerlijke frisse Vlierbloesemsiroop (Holunderblütensirup)



Heerlijke frisse Vlierbloesem Siroop met Citrusfruit












We lachen speciaal voor de foto;-)....!


Onze wandeltochten in de bergen...Als kind boeit je dat niet zo! 
En de herinneringen daaraan zijn dan ook aan de humeurige kant... Ik kan me nog duidelijk voor de geest halen dat ik vreselijk zat te balen, pijn in mijn benen had en liever met de kabelbaan omhoog ging (wie niet?!) De schoonheid van de bergen, de frisse alpenlucht, de prachtigste bloemen, het ontging mij als kind totaal! 




Liever was ik  achter gebleven op de camping, beneden aan het meer, om daar te zwemmen met onze vriendjes en vriendinnetjes. 

Totdat we bij die gezellige berghut kwamen, waar ze  op het terras heerlijke alpengerechten serveerden. Daarbij dronken we altijd Holunderblütensirup met mineraalwater. Die  heerlijke frisse smaak van vlierbloesem vergeet je nooit meer! 





Nu, zelf ouders geworden, zeulen we onze zoons ook regelmatig mee de bergen in. Achter in mijn hoofd spookt altijd: wat doen we ze aan?! Natuurlijk hebben ze er weinig zin!  Ze zitten veel liever achter hun tablets of smartphones.. en het kost ons enige overredingskracht ze weer in de bergschoenen te krijgen...
Na een inspannend stukje wandelen/klouteren/klimmen  zorgen we er altijd voor dat we uitkomen  bij een gezellige hut op de alm waar we heerlijk kunnen uitrusten en lunchen. Daar paaien we de mannen mee! En natuurlijk is meteen alle inspanning vergeten en genieten we van een heerlijke Vlierbloesemsiroop met mineraalwater!

Vlierbloesem Siroop ingrediënten:

1 bio-citroen
1 bio-sinaasappel
1kg rietsuiker
25 gr citroenzuur/wijsteenzuur (verkrijgbaar bij deToko)
25 st. vlierbloesems (mei-juni)

Bereiding:
Sinaasappel en citroen wassen met warm water en in schijfjes snijden. Suiker, citroenzuur en 1 liter water aan de kook brengen en paar minuten laten koken.

De vlierbloesem zoveel mogelijk ontdoen van groene steeltjes en liefst ongewassen  in een weckglas of pot doen die afgesloten kan worden. Voeg hier de schijfjes sinaasappel en citroen toe en giet hierover de nog warme suikersiroop, zodat alles goed onder de siroop staat. Sluit de pot af en laat ca.3 dagen trekken. Ik zet de pot altijd op een koelere plek, bv in de kelder.  Elke dag even omroeren en ervoor zorgen dat de citroen en sinaasappel goed onder de siroop staan. Anders kan het gaan schimmelen.

Na 3 dagen door een fijne zeef met neteldoek gieten zodat alle harde deeltjes eruit gefilterd worden. De siroop nogmaals aan de kook brengen. Vervolgens in schone flesjes gieten en en goed afsluiten. Deze siroop zou een jaar goed moeten blijven. Dat heb ik nog niet geprobeerd want bij ons is ie normaliter in no-time op...   Ik moet meer maken!

Je kunt ook witte suiker gebruiken; de siroop wordt dan lichter van kleur


TIP:
Ga vlierbloesem plukken na een paar dagen mooi weer op een zonnige dag
Pluk dan alleen de schermen die helemaal open zijn en er fris uitzien met veel
geel stuifmeel. Was de schermen het liefste niet want daarmee was je ook het stuifmeel weg en dat geeft nou juist de meeste smaak. 
Veel plezier bij het plukken!

.






















maandag 12 mei 2014

Wiener Schnitzel ipv Wiener Wurst;-)

Wiener Schnitzel met aardappelsalade
Na een roerig weekend met een Weense Songfestival  winnaar (Conchita Wurst) is het tijd voor een échte Wiener Schnitzel!
Deze schnitzel herinner ik me groter dan groot, gemaakt van super-mals kalfsvlees. Vroeger bij ons thuis aten we eigenlijk nooit schnitzel  (wel de Kartoffel Salat) eenvoudigweg omdat er toen weinig kalfsvlees te koop was bij de slager. Die aten we als we in Oostenrijk  onze vakanties doorbrachten: s'winters, zomers, paasvakanties, alle vakanties! Man-man, wat heerlijk en indrukwekkend was zo'n wagenwiel in een krokant paneerlaagje en een aardappelsalade erbij; om je vingers bij af te likken! Met een halve liter Spezi (half cola/half fanta) of een frisse Apfelschorle (appelsap met mineraalwater) waren wij als kinderen superblij..

Tegenwoordig zijn we bescheidener met onze vleesconsumptie en snijden zo'n ding vaak door midden...
Ook is kalfsvlees niet meer zo "comme il faut"  dus maak ik de schnitzels van een goed stukje varkensvlees, kalkoen of kip. In Oostenrijk echter wordt een Wiener Schnitzel  nog steeds bereid van kalfsvlees en dat is wel iets om ongegeneerd naar uit te kijken;-)

Hier mijn altijd-succes-recept van de Wiener Schnitzel:

Ingrediënten:
4 (ongepaneerde) schnitzels van varken/kip/kalkoen
1 ei (met een vork losgeklopt in een schaal)
50 gram paneermeel (in een aparte schaal)
50ml zonnebloem olie (of andere neutraal smakende olie)
1 afgestreken EL paprikapoeder (mild)
zout en peper
(naar smaak chilivlokken)
1 citroen (in partjes)

Bereiding:
De schnitzels bestrooien met peper en zout. Dan eerst door het geklopte ei halen en vervolgens aan beide zijden door het paneermeel. Alles goed aandrukken.
De olie met paprikapoeder en evt. wat chilivlokken mixen.

Op een bakplaat bakpapier leggen en dit insmeren met wat paprika-olie.
Schnitzels hierop leggen en ook beide zijden met de olie besmeren. Dit gaat erg makkelijk met een kwastje.





In een voorverwarmde oven op 220 graden celcius, 20-25 minuten bakken (hete lucht oven niet voorverwarmd op 200 graden celcius). Gebruik je kalfsvlees dan is hoogstwaarschijnlijk 18 minuten voldoende)

Ze worden iets minder vet dan wanneer je de schnitzels in een koekenpan zou bakken, maar ze snmaken verrukkelijk en minder vet is goed;-)
Schijfje citroen erbij  en een heerlijke aardappelsalade (zonder mayo!) en smullen maar...




















Recept voor Kartoffel Salat:


Ingrediënten
800 gram vastkokende aardappelen
1 ui
2 EL olie
300 ml kippenbouillon
4 EL witte wijnazijn
zout en peper
beetje suiker
peterselie / tuinkers of bieslook
5 EL olie



Bereiding:
Ongeschilde aardappelen in ca. 20 minuten gaar koken, beetje af laten koelen en pellen.
De ui fijn raspen (evt fijnsnijden) en in 2 EL olie langzaam  glazig smoren. De kippenbouillon er bij gieten en wachten tot het kookt.Van het vuur af halen en 4 EL witte wijn azijn, peper en zout naar smaak en snufje suiker toeveoegn.
De uien-bouillon in een grote schaal gieten en de gepelde, in stukjes gesneden aardappel aan de nog warme bouillon toevoegen. Op smaak brengen met Olie en één van de verse kruiden.

GUTEN APPETIT!



Wil je echter een ouderwetslekkere Wienerschnitzel, gebakken en gesouffleerd zoals het eigenlijk hoort in " Butterschmalz" of olie? Bekijk dan deze video & maak 'm snel na! Mahlzeit!!