maandag 17 februari 2014

Thermomix Demonstratie (allround keukenmachine)

Afgelopen week was ik uitgenodigd voor een Themomix demonstratie in  Hilversum. Ik had nog nooit van Thermomix gehoord en was nieuwsgierig waarom dit, in een aantal landen, zo'n 'hot-selling' apparaat is.

Wij hebben  thuis op het aanrecht een MagiMix die zijn dagelijkse rondjes draait.. En samen met de staafmixer ben ik, tot nu toe, een gelukkige huisvrouw;-) Na wat googlen zag ik dat de Thermomix naast hakken ook kan koken en toen was mijn interesse gewekt!

Sally Baldrick gaf de demo, een Nieuw-Zeelandse expat, die dit wondermachientje al weer wat jaartjes gebruikt. Dagelijks, net als ik mijn Magimix, en dus werd ik nog nieuwsgieriger! Sally begon enthousiast met het maken van poedersuiker (uit gewone suiker!) en deed daar vervolgens wat citroenen en ijsklontjes bij en serveerde ons een heerlijke frisse "Lemonade", alleen de wodka ontbrak...;-)

Als voorgerecht maakte zij in no-time een heerlijke wortel-pompoen soep met koriander en wat ovenverse gorgonzola-broodjes. Het brooddeeg werd als eerste in de machine bereid en vervolgens in de oven geschoven om te laten rijzen/bakken. In dezelfde machine werden toen de groenten/uien gehakt/gestoofd/gekookt tot een prachtig soepje, Ware Magie!

Als hoofdgerecht serveerde Sally een verrukkelijke risotto, ook "from scratch" gemaakt in de Thermomix, ongelooflijk! Het wonder apparaat hakt/snijdt/kneedt/stooft/kookt....
Ook het heerlijke bosvruchten-ijs kwam uit deze Thermomix. Het kan geen koffie zetten en niet frituren, maar verder bijna alles!



Natuurlijk heb ik mijn bedenkingen, want Sally is een ervaren cateraar en sowieso snel en goed met koken  en entertainen van haar gasten. Wat geeft die machine extra? Behalve iets minder afwas want alles gaat in één "pan"...?

Vandaag ging ik in mijn MagiMix poedersuiker maken maar dat lukte niet helemaal. Het werd iets fijner van structuur maar leek totaal niet op poedersuiker , ook niet na 5 minuten draaien in de machine. Kennelijk heeft de Thermomix met zijn 4 gehoekte messen een ander effect. Bij Sally was het met één druk op de knop veranderd van suiker in poedersuiker... 

Die poedersuiker is natuurlijk een leuke binnenkomer. Het echte voordeel van de Thermomix zit 'm, denk ik, in het snijden/hakken/bakken in één machine. Vandaar dat de Duitse fabrikant deze machine Vorwerk noemt, dat legt goed uit wat de machine kan. In Duitsland kun je weinig tot geen voorgesneden/ voor-gehakte groenten vinden. Daar wordt veel meer thuis "from scratch"bereid. Nu doe ik dat ook zoveel mogelijk met de staafmixer en de MM  maar ik moet vervolgens alles overhevelen naar een of meerdere pan(nen) om het verder te bereiden.

Vragen die mij nu naderhand bezighouden zijn: is de machine wel groot genoeg voor een gezin met twee grote jongens die rugbyen....? hoe gaat het met de Nederlandse kost als aardappels, groenten, vlees of een boerenkoolstamppot? Of een gehaktballetje? Ik heb een prachtmachine gezien die veel kan maar wil toch nog wat meer weten van dit wonderapparaat!  Ik denk dat ik me nog maar eens door Sally laat inviteren....

Flip is uitgeteld van de demo en al die dames!











dinsdag 11 februari 2014

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine uit the Higlands van Elzas-Lotharingen

Toen wij klein waren, in de Sixties en Seventies, huurden wij bij bijzondere gebeurtenissen een zwart-wit televisie.  We zagen de belangrijkste voetbaltoernooien, de eerste mens op de maan en alle Olympische Spelen op een klein zwart-wit schermpje. 
Maar geweldig dat dat was!  
We mochten als kleine kinderen vaak langer opblijven en zaten in onze pyamas (baby dolls, toendertijd een pofbroekje met een pofhesje) naar Ard Schenk en Kees Verkerk te kijken. Rondetijden werden genoteerd en de 10 km was een vel vol getalletjes... 

Mijn moeder maakte dan snel iets makkelijks zoals deze Quiche Lorraine. Gisteren hebben wij deze heerlijke quiche opgepeuzeld, heerlijk met zijn allen voor onze kleurenbuis kijkend naar de helden van nu: Michel en Ronald Mulder en Jan Smeekes. Drink hierbij een groot glas Duitse Hefenweizen of een mooi glas Pinot Noir. Op naar meer van die mooie Olympische heldendaden, Hup Holland Hup!

Quiche Lorraine 

Ingrediënten  bodem:
300 g meel
150 g ijskoude roomboter (in heel kleine stukjes)
0,5 Tl zout
2 eigeel (M)
5 El ijskoud water
Meel voor uitrollen
Zachte boter om vorm in te vetten

Daarnaast:
plastic folie
bakpapier
gedroogde peulvruchten om blind te bakken of keramische bonen

Ingrediënten vulling:
180 g luchtgedroogde Landham of Schwarzwalder Schinken

50 ml witte wijn
70 g  belegen kaas (Gouda)
70 g Gruyère 
3 eieren (M)
250 ml slagroom of nog beter creme  fraiche
zout
peper
nootmuskaat

Bereiding van het deeg:
1. Meel, boter en zout met kneedhaken van een mixer tot een kruimelige massa kneden, tot de boter en het meel bijna helemaal gemengd zijn. Dan eigeel en water toevoegen en zeer kort tot een glad deeg kneden.Deeg tot een ronde bal vormen en met de handen snel tot een vlakke, ronde, ca 3 cm dikke plak drukken. De plak deeg in plasticfolie wikkelen en ca 1 uur in de ijskast laten rusten.

2. Het deeg uitrollen, 3á4 cm groter dan de diameter van de quiche-vorm. Het deeg luchtig om de deegroller oprollen en voorzichtig over een ingevette quiche-vorm leggen. Deeg voorzichtig met de vingers in de vorm drukken, de rand goed aandrukken zodat er geen gaten  onstaan en geen lucht onder het deeg kan komen. Ik rol met de deegroller  over de rand van de vorm en snij zo het deeg mooi af.


3. Het zgn blindbakken is een goede manier om het deeg zonder vulling voor te bakken en het deeg mooi droog wordt. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem, zodat evt lucht onder het deeg weg kan. Dan een passend stuk bakpapier verfrommelen en weer glad strijken en in de vorm leggen. De vorm tot halverwege de rand vullen met peulvruchten zodat de bodem tijdens het bakken niet kan rijzen. De deegbodem in een voorverwarmde oven van 180 graden (hete lucht 160 graden) op de 2e richel van onder voorbakken (15 minuten). Dan de bodem uit de oven nemen en de peulvruchten en bakpapier voorzichtig eruit halen. Vervolgens nog 5 minuten verder bakken. Dan de vorm uit de oven en af laten koelen.

Extra tips:
Bij de bereiding van het deeg moet het zeer snel gaan! En niet, zoals ik, vergeten alleen het eigeel te gebruiken en alles met de handen te kneden. Het deeg werd veel te warm door mijn handen, en plakte aan alle kanten... dan beetje meel erbij, waardoor de bodem deze keer te hard was! Nog steeds lekker maar als je het recept volgt heb je  geen extra meel nodig en wordt de quiche veel beter!

4.Voor de vulling het spek in zeer kleine stukjes snijden (2 mm) en in een koekenpan bij middelmatig vuur 3-5 minuten licht aanbakken. Met witte wijn afblussen en bijna geheel in laten koken. Spek laten afkoelen.

5. De twee kaassoorten grof raspen en met het spek vermengen. De spek moet afgekoeld zijn zodat de kaas goed met het spek mengt. De eieren mixen met creme fraiche, zout, peper en nootmuskaat. Let op met zout want de spek kan van zichzelf al erg zout zijn.. De spek met kaas over de quiche bodem verdelen en dan het eiermengsel erover gieten. In een voorverwarmde oven 180 graden ( hete lucht 160 graden)  op de onderste richel 30-35 minuten bakken. De quiche uit de oven nemen en 5 minuten laten rusten, totdat de quiche zich makkelijker uit de vorm laat halen. Wel meteen warm serveren, dat is het lekkerste!

Tip:
Met milde luchtgedroogde ham of Tiroler Schinken is de quiche nog lekkerder dan met spek.
Dit gerecht serveren met een grote frisse salade, het is dan genoeg voor 4 personen. Als voorgerecht kun je de quiche in 8 stukken verdelen.



maandag 3 februari 2014

Tiroler Spinat Spätzle (spinazie-spätzle/pasta)


Tiroler Spinatspätzle

Dit heerlijke pasta-gerecht kun je alleen maken als je in het bezit bent van een Spätzle-pers of -schaaf!
Na wat heen en weer googlen zag ik een Spätzleschaaf tekoop bij de Kookwinkel Oldenhof in Hilversum voor 10,50euro! Goedkoper dan een gemiddelde pastamachine, denk ik.. Maar ook online vind je het één en ander, bv bij Otto of Tchibo. Je maakt hiermee in een handomdraai superheerlijke spätzle! Dit verse "pasta" gerecht waarvan  iedereen in je familie zal smullen, staat in 30 minuten op tafel!  Lekker met een frisse groene salade met bv sinaasappelpartjes! 



Ingredienten:
250 gram verse spinazie
350 gram bloem
2 eieren
zout
80 gr boter
100 gr Bergkäse of Gruyere

Bereiding:
Spinazie goed wassen en nog nat in een pan doen en verwarmen totdat de spinazie indikt. In een vergiet heel goed laten uitdruppen en vervolgens zeer fijn snijden. Bloem, eieren, zout en een kleine 1/2 L water met een pollepel door elkaar roeren/slaan. Tot dat het deeg langzaam van de pollepel loopt. De gehakte en uitgelekte spinazie door het deeg roeren.


Een grote pan water aan de kook brengen en zout toevoegen. Het deeg in kleine porties door de Spätzle-pers/zeef in het kokende water drukken. Je krijgt zo kleine pasta-achtige  deegfliebeltjes die, zodra ze boven komen drijven, met een schuimspaan uit de pan genomen worden. Meteen in een vergiet doen en kort met koud water afspoelen. Dit herhalen tot het deeg op is. Je kunt ze meteen verder verwerken of in de ijskast bewaren tot gebruik.

Spätzle kun je goed van te voren maken en pas vlak voor het serveren opwarmen. In anti-aanbakpan de boter verhitten en de Spätzle daarin kort stoven en pan beetje heen en weer bewegen zodat de spätzle goed warm worden. Kaas erover raspen en meteen opdienen met een lekkere groene salade of wat plakjes tomaat.
Guten Appetit!