maandag 13 januari 2014

De enige echte apfelstrudel



De echte authentieke Apfelstrudel

Ga eens zoeken naar een recept voor apfelstrudel en je vindt de meest bizarre variaties: 
*De AH variant uit de Allerhande2011/12 met een boterdeeg dat gekookt moet worden;
*De Koopmans strudel met bladerdeeg, wel lekker makkelijk maar niet authentiek.
*Een 24Kitchen apfelstrudel met filodeeg, ook gemakkelijk maar lang niet zo lekker als in Oostenrijk bij de     Konditorei.

Deze resultaten echter zijn zo slecht nog niet want deeg met appels/suiker/rozijnen, gebakken in de oven, smaakt natuurlijk altijd wel naar meer! Maar..Oudhollandse Erwtensoep maak je toch ook niet met diepvries doperwtjes... Of Italiaanse pizza met een dikke broodbodem, alhoewel....

Ga je echter in het Duits googlen dan kom je de "echte recepten" voor traditionele apfelstrudel tegen. En zo maak je ze eigenlijk! Als je een smakelijke ambachtelijk strudel wilt serveren en niet een snelle snack uit de oven ;-) Want dan prefereer ik  de diepvriesstrudel van de Lidl!

In locale oostenrijkse souvenirwinkels vind je nog wel eens deze thee doek met het originele recept. De mijne stamt uit begin '70-er jaren maar wordt nog steeds verkocht. Het recept klopt maar is moeilijk te "lezen" als je niet precies weet wat je moet doen.


Hier volgt het enige echte recept van een echte traditionele  Apfelstrudel, geleerd van mijn moeder.
Wat uitgebreider dan de theedoek, komt het hier op neer:

INGREDIENTEN

Voor het deeg:
*250 gram meel
*zout
*1 el zonnebloemolie
*1 ei
extra meel voor rollen en kneden

Voor de vulling:
*1,5 - 2 kg Goudreinetten
*sap en rasp van 1 (bio) citroen
*100 gr suiker
*1 tl kaneel
*100 gr rozijnen
* droog geroosterd paneermeel
Extra lekker met wat Stroh rum!

Bovendien:
*gesmolten boter
*poedersuiker 

1.Meel in een kom doen en in het midden een kuiltje maken. Hierin komt een beetje zout, de olie, het ei, en ongeveer 100 ml lauwwarm water. Met een vork vanuit het midden kort omroeren, dan met de handen snel tot een zacht deeg vormen. Het deeg goed kneden, het deeg herhaaldelijk (ca 100 keer) op het aanrecht slaan, tot het glad is en niet meer kleeft.  Deeg in 2 porties delen en als balletjes onder een met  hee twater afgespoelde porseleinen kom 30 minuten laten rusten.

2. Intussen appels schillen, klokhuis eruit en in flinterdunne schijfjes snijden/raspen. Met citroensap en rasp mengen.Kaneel, suiker en rozijnen door de appels mengen en voor het lekker een eetlepel rum toevoegen (maar hoeft niet). En natuurlijk de oven voorverwarmen op 200 graden.

3. De helft van het strudeldeeg dun uitrollen (ovaal) op een met meel bestrooide plank. Om het deeg echt heel dun te krijgen: over je handen laten afzakken. Men zegt dat je de krant er door moet kunnen lezen... Maar dat is mij nog nooit gelukt zonder gaten en scheuren!


4. Het deeg met gesmolten boter bestrijken, wat geroosterd paneermeel erop strooien en de helft van het appelmengsel erop verdelen. Blijf zoveel mogelijk aan één kant en laat de randen vrij.

5. De 2 zijkanten over de vulling naar binnenklappen en de strudel met behulp van een theedoek of op bakpapier oprollen door het doek/papier wat op te tillen. Dit vereist wat handigheid maar gaat redelijk vanzelf... (of je komt gezellig mijn workshop volgen!) De strudel op een ingevet bakblik of op bakpapier leggen met de naad naar onder.

6. Herhaal alles met de 2e deegbal. De strudels ruim met gesmolten boter bestrijken en in de oven 30-40 min. bakken. Heerlijk zowel warm als koud en lekker bestrooien met veel poedersuiker.

Liebe Grüße und Bon Appetit!

Elisabeth








8 opmerkingen:

  1. Laat me weten als je de strudel gemaakt hebt: ik ben erg benieuwd naar jullie feed-back!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een week geleden gemaakt, en vandaag ga ik 'm weer maken. Nu met oprollen....vorige keer maar gewoon gevouwen :). Vind 'm in elk geval heerlijk en beter dan die van de Allerhande (raar boterdeeg).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed van je! Ik hoop dat het oprollen van de strudel goed is gegaan!? Het vergt wat oefening...Ik doe het tegenwoordig met een oud stuk laken/doek. Gaat perfect!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deeg in 2 porties delen en als balletjes onder een met hee twater afgespoelde porseleinen kom 30 minuten laten rusten.
    Deze zin snap ik niet precies?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook een lastig uit te leggen stap maar je kunt de video bekijken, daarin leg ik het stap voor stap uit en laat ik zien hoe je het strudeldeeg moet maken. Laat maar weten of het gelukt is!

      Verwijderen
  5. Dit ziet er zo lekker uit zeg, en perfect voor het najaar :) Welke bloem gebruik je eigenlijk het beste? Patisseriebloem of zelfrijzende bloem?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In Oostenrijk/Duitsland gebruikt men voor Strudeldeeg zgn. "Doppelgriffiges" meel. Dat is meel dat een beetje korrelig aanvoelt tussen je vingers. Ik gebruik altijde gewone tarwebloem, die komt er het dichtst bij. Kijk voor meer info ook op www.apfelstrudels.nl ( video instructie) of volg een workshopje bij ons ;-) Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hij is heerlijk! Alleen mijn deeg is om te eten wel heel hard. Zag er wel mooi gebladerd uit. Heb ik dan iets verkeerd gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen