maandag 27 januari 2014

Burgenländische Krautstrudel (kool +spekjes-strudel)





Heerlijke Krautstrudel met de beetje vergeten witte kool en Tiroler spek. Oorspronkelijk uit het Burgenland, een Oostenrijkse provincie aan de grens met Hongarije. Tot de eerste wereld oorlog was het Burgenland Hongaars vandaar de bijzondere maar zeer lekkere vulling met witte kool (kraut). Je kunt het spek ook weg laten , dan heb je een heerlijke hartige strudel zonder vlees! Echt "comfortfood" voor de koude wintermaanden (alhoewel, koud.... die paar sneeuwvlokjes van vandaag mogen geen naam hebben!)

Ingredienten

Voor het deeg: 
Zie eerder op deze blog bij het Apfelstrudel recept.

Voor de vulling:
1 witte kool (spits- of chinese kool kan ook heel goed)
2 uien
100 gr Tiroler spek ( landhausschinken of schwarzwalderschinken)
100 Bergkäse ( Gruyere ook erg lekker!)
50 gr boter
1 dl witte droge witte wijn (of droge sherry)
1 tl kümmel (beetje fijn pletten in een vijzel)
zout
zwarte peper uit de molen
100 gr. droog geroosterd paneermeel
50 gr gesmolten boter

6 personen
35 min. + wachttijd + baktijd

Bereiding:
Deeg bereiden (zie apfelstrudel recept)en deeg half uurtje laten rusten. Intussen paneermeel roosteren in een koekenpan en vervolgens de vulling maken:
Witte kool wassen, het hart eruit halen en de kool zeer fijn snijden, bij voorkeur in keukenmachine op de fijnste rasp.Uien fijn snipperen, de kaas en het  spek in kleine blokjes snijden.

De boter verhitten in een grote (liefst gietijzeren pan); bak hierin langzaam de kummel, spek en de uien tot ze glazig zien. Kool erdoor mixen, met zout en peper op smaak brengen. De wijn toevoegen en met de deksel op de pan op een middelhoog vuur ca 15 min. stoven. Als laatste de kaasblokjes erdoor roeren. Af laten koelen.

De oven voorverwarmen op 200 graden.  De twee strudeldeeg-bollen uitrollen en uitrekken tot ze doorzichtig zijn (zie weer apfelstrudeldeeg) 
Paneermeel over de lengte verdelen op 1/3 van het deeg en daarop het koolmengsel in de lengte verdelen. Zijkanten naar binnen klappen en de strudels oprollen met behulp van een doek of het bakpapier. Met gesmolten boter bestrijken en ca 30 minuten in de oven bakken.
Guten Appetit!!

p.s. Grote hongerige jongens kunnen dit recept ook met kant-en-klaar filodeeg maken maar dat heb ik nog niet uitgepobeerd voor ze.. Lijkt me geen probleem en lekker snel!






maandag 20 januari 2014

Frühlingsstrudel (Lente Strudel)



Onze zoons zijn 14 en 16 jaar oud en zijn een beetje aan het dromen over hun toekomstige studies en het op kamers gaan. Eén van de dingen die ze zich wensen, als ze niet meer zo vaak thuis komen eten, is een eigengemaakt kookboekje met handige, lekkere favoriete recepten van thuis. Daar hoort absoluut hun favoriete recept van mijn Frühlingsstrudel in. Een overheerlijke en gezonde strudel die ook nog super simpel te maken is, wat willen die jongens nog meer?!

Ingredienten:
1 Pakje bladerdeeg (liefst aan 1 stuk op bakpapier, zoals van TanteFannie)
1 Beker Creme Fraiche
750 g Spinazie (liefst verse), gekookt en uitgelekt
250 g Schapenkaas/ Feta
1 ei
4-5 teentjes Koofllook (of minder naar eigen smaak)
Zout
Peper



Bereiding:
Het Bladerdeeg uitrollen en de lap in het midden met Creme Fraiche bestrijken. De goed uitgelekte en afgekoelde spinazie fijn snijden en door elkaar roeren met  knoflook, gebrokkelde Fêta, zout en peper. (even proeven of het zout genoeg is, let op Fêta is ook al beetje zout van zichzelf!) In het midden van het deeg een "lange worst"maken van de spinazie, zijkanten vrij houden en naar binnen klappen. Het deeg oprollen en beetje vast drukken/plakken. Met opgeklopte ei bestrijken voor een mooi bruin korstje. Bakken ongeveer 20 minuten bij 200 graden (hete lucht oven). 

Dit recept is genoeg voor 4 kleine eters. Geef er dan nog een lekkere tomatensalade bij.
Als voorgerecht met een lekker zureroom/bielook sausje.
Of voor 2 hongerige "Spitzbuben" die van een zware training komen;-


Spitzbube is een koosnaampje voor een jongen die wat kattenkwaad uithaalt. Ook zijn het heerlijke Oostenrijks/Duitse Kerst-Koekjes waarvan later meer op deze blog!

maandag 13 januari 2014

De enige echte apfelstrudel



De echte authentieke Apfelstrudel

Ga eens zoeken naar een recept voor apfelstrudel en je vindt de meest bizarre variaties: 
*De AH variant uit de Allerhande2011/12 met een boterdeeg dat gekookt moet worden;
*De Koopmans strudel met bladerdeeg, wel lekker makkelijk maar niet authentiek.
*Een 24Kitchen apfelstrudel met filodeeg, ook gemakkelijk maar lang niet zo lekker als in Oostenrijk bij de     Konditorei.

Deze resultaten echter zijn zo slecht nog niet want deeg met appels/suiker/rozijnen, gebakken in de oven, smaakt natuurlijk altijd wel naar meer! Maar..Oudhollandse Erwtensoep maak je toch ook niet met diepvries doperwtjes... Of Italiaanse pizza met een dikke broodbodem, alhoewel....

Ga je echter in het Duits googlen dan kom je de "echte recepten" voor traditionele apfelstrudel tegen. En zo maak je ze eigenlijk! Als je een smakelijke ambachtelijk strudel wilt serveren en niet een snelle snack uit de oven ;-) Want dan prefereer ik  de diepvriesstrudel van de Lidl!

In locale oostenrijkse souvenirwinkels vind je nog wel eens deze thee doek met het originele recept. De mijne stamt uit begin '70-er jaren maar wordt nog steeds verkocht. Het recept klopt maar is moeilijk te "lezen" als je niet precies weet wat je moet doen.


Hier volgt het enige echte recept van een echte traditionele  Apfelstrudel, geleerd van mijn moeder.
Wat uitgebreider dan de theedoek, komt het hier op neer:

INGREDIENTEN

Voor het deeg:
*250 gram meel
*zout
*1 el zonnebloemolie
*1 ei
extra meel voor rollen en kneden

Voor de vulling:
*1,5 - 2 kg Goudreinetten
*sap en rasp van 1 (bio) citroen
*100 gr suiker
*1 tl kaneel
*100 gr rozijnen
* droog geroosterd paneermeel
Extra lekker met wat Stroh rum!

Bovendien:
*gesmolten boter
*poedersuiker 

1.Meel in een kom doen en in het midden een kuiltje maken. Hierin komt een beetje zout, de olie, het ei, en ongeveer 100 ml lauwwarm water. Met een vork vanuit het midden kort omroeren, dan met de handen snel tot een zacht deeg vormen. Het deeg goed kneden, het deeg herhaaldelijk (ca 100 keer) op het aanrecht slaan, tot het glad is en niet meer kleeft.  Deeg in 2 porties delen en als balletjes onder een met  hee twater afgespoelde porseleinen kom 30 minuten laten rusten.

2. Intussen appels schillen, klokhuis eruit en in flinterdunne schijfjes snijden/raspen. Met citroensap en rasp mengen.Kaneel, suiker en rozijnen door de appels mengen en voor het lekker een eetlepel rum toevoegen (maar hoeft niet). En natuurlijk de oven voorverwarmen op 200 graden.

3. De helft van het strudeldeeg dun uitrollen (ovaal) op een met meel bestrooide plank. Om het deeg echt heel dun te krijgen: over je handen laten afzakken. Men zegt dat je de krant er door moet kunnen lezen... Maar dat is mij nog nooit gelukt zonder gaten en scheuren!


4. Het deeg met gesmolten boter bestrijken, wat geroosterd paneermeel erop strooien en de helft van het appelmengsel erop verdelen. Blijf zoveel mogelijk aan één kant en laat de randen vrij.

5. De 2 zijkanten over de vulling naar binnenklappen en de strudel met behulp van een theedoek of op bakpapier oprollen door het doek/papier wat op te tillen. Dit vereist wat handigheid maar gaat redelijk vanzelf... (of je komt gezellig mijn workshop volgen!) De strudel op een ingevet bakblik of op bakpapier leggen met de naad naar onder.

6. Herhaal alles met de 2e deegbal. De strudels ruim met gesmolten boter bestrijken en in de oven 30-40 min. bakken. Heerlijk zowel warm als koud en lekker bestrooien met veel poedersuiker.

Liebe Grüße und Bon Appetit!

Elisabeth