dinsdag 2 februari 2016

Krapfen uit de oven ( ofwel Berliner Bollen uit de oven)

Berliner Bollen in Duitsland ofwel Krapfen in Oostenrijk:



Kookboek v mijn moeder
Via een leuke Duitstalige Blog (www.kochtopf.me)  werd ik geïnspireerd om mee te doen aan Synchroon-bakken. We gingen samen Berliner Bollen of  Berliner Pfannkuchen bakken, waaaatt!? 
Eén van mijn FB-vriendinnen vroeg terecht waarom ik ze niet gewoon bij Tetteroo, de lokale bakker, haalde?? Daar heb je een punt! Ik ben erg slecht met gistdeeg, het wil gewoon niet lukken! Het deeg rijst helemaal niet, of het rijst de pan uit... dus...klein uitdagingkje!

Het recept van krapfen uit de oven (volgens IIskast methode, ook al zo iets...) komt van Kochtopf.me. 
Het samenbakken-samenploeteren-samenplezier-hebben triggerde mij om het toch weer eens te proberen; samen met  side-kicks Zorra van "Kochtopf" en Sandra van "From-Snuggs-Kitchen". Hun passie is Broodbakken, dus kon niet fout gaan!
Circa 20 Duitse collega-thuis-bakkers en ik, waagden ons afgelopen weekend samen aan oven-gebakken Krapfen. Het recept komt van de beide dames en moet über-lekker zijn: vergelijkbaar met de originele in vet gebakken exemplaren, superyammie!!  

Lukt het mij (en misschien later jou!) om die heerlijke krapfen na te bakken in de oven?

Zaterdagavond begonnen wij met het voorbereiden van het gistdeeg dat een nacht lang in de ijskast kon rusten. Zondagochtend tussen 10-11 uur zouden we samen bakken.... Natuurlijk versliep ik me en normaal kan ik niet uitslapen ;-)
Dus enige tijd later dan mijn bak-vriendinnen, gooide ik de krapfen in de oven, net op tijd voor de lunch ;-)

Dit is het Recept:

Ingrediënten:
250 patentbloem, 70 ml lauwwarme melk, 15 gr verse gist, 30 gr zachte boter, 30 gr vanillesuiker, 3 gr zout, 1 ei (M)
extra: 20 gr boter, suiker of poedersuiker, jam naar keuze

Bereiding:
1. Verse gist in de lauwwarme melk oplossen. Alle ingrediënten in een keukenmachine 4 min. mixen op lage snelheid. Dan 6 minuten op hoogste snelheid mixen. Het deeg is dan zacht en goed kneedbaar.

2. Deeg in een niet te grote kom doen en toegedekt op een warme plek gedurende 1-2 uur laten rijzen. Het deeg ontgassen, kort kneden en vervolgens toegedekt een nacht in de ijskast laten rusten.

3. De volgende dag het deeg 30 min. van te voren uit de ijskast halen. Na dat half uur 8 mooie ronde balletjes vormen en toegedekt bij kamertemperatuur 75 min. laten rijzen.

4. Oven en bakblik voorverwarmen op 210 graden (boven-onder warmte). Balletjes vóór het bakken met gesmolten boter bestrijken en 12 min bakken.

5. Meteen na het bakken nog eens met gesmolten boter bestrijken en in suiker rollen (voor poedersuiker de krapfen eerst af laten koelen). De jam voorzichtig in de krapfen spuiten met een spuitzak met lange dunne tuit. Lauwwarm het lekkerst, bv bij de lunch;-)


Mijn heerlijkste Krapfen:


Krapfen met Suiker bestrooid 
Krapfen gevuld met eigengemaakte aardbei-aalbessen jam 
Fastnacht = Carnaval
"Wenn mei Mutter Kücheln (Krapfen) bacht" uit het Bayrische Lesebuch 1957 waaruit wij Duits leerden lezen, erg braaf;-)







Eindresultaat:
Ze zijn dus heerlijk geworden! Wel wat problemen getackeld bij het niet-rijzen van het deeg:
Na de ijskast, wilde mijn deeg niet binnen een half uur op kamertemperatuur komen. Ik had het in een metalen bakje in de ijskast laten rusten , misschien houdt metaal te lang de koude vast..?
Dus toen maar in een 40 graden warme oven, en ja daar ging het deeg weer van rijzen!

Ook waren mijn krapfen een beetje te donker en uitgedroogd na 12 min. op 210graden..
Volgende keer zou ik de oven op 190 graden zetten en een bakje water erbij voor wat meer vocht. 
Ik had geen verse gist beschikbaar en heb gedroogde gist gebruikt, zou dat schelen..?

Qua smaak waren de krapfen bijna net zo lekker als uit de frituur... ik ga ze nog een keer maken maar dan met verse gist. Ik zal laten weten wat het verschil is... 
Krapfen worden van oudsher gegeten tijdens de Carnaval en geven een lekker bodempje voor de rest van de avond....
Allaaf en een gezellige Carnaval allemaal!!